сряда, 8 май 2013 г.

Животът е другаде

Споделеното четене

Милан Кундера
Животът е другаде
Колибри - 2012

… така са написали протестиращите студенти на стените на „Сорбоната” през 1968 год, когато Европа се разтърсва от протестите на младите хора. Така Милан Кундера е озаглавил романа си .
„Еманципацията на човека ще бъде пълна или няма да бъде”.

Този позив от анотацията на книгата потресава със своята пророческа актуалност, особено на фона на новите „пролети” в историята на „забравени” народи, а и нашата, също позабравена, протестна пролет.
Дрехата на миналото е ушита от тафта в преливащи нюанси и всеки път когато се обърнем назад, го виждаме в различни багри.
Да, Кундера се обръща назад,  прави една художествена ретроспекция в чешкото (чехословашкото) минало. Не с гневната злоба на засегнатия от чешкия тоталитаризъм писател, не като оглушен от грохота на руските танкове пражанин през „Пражката пролет” на 1968-ма. Кундера припомня това минало, чрез разказа за един поет. Самият Кундера е неговия родител, а като кръсник го нарича Яромил (този който обича (е обичан от) пролетта). Тази „пролет”, която вече доста се повтори и в моята статия, показва различните си свои измерения. Тя винаги е различна, като  „пролет” за някого, но винаги е една и съща – като цел и блянувана мечта.
Яромил е обикновен поет и житето му минава през обикновените глави, назовани: „Поетът се ражда”, „Поетът мастурбира”, „Поетът бяга”, „Поетът ревнува”. Накрая по най-обикновен начин „Поетът умира”.
Особеното в този поет е, че той става пролетарски поет. Той убедено заменя своето предишно амплоа със социалистическия реализъм след края на Втората световна. Поетът в пълно съзнание и вътрешна убеденост възвеличава т.нар. социалистическа революция, социалистическо строителство, продължаващата класова борба, все атрибути на тоталитарната държава и идеология, за които някои още си спомнят, а други въобще не са чували.
Но които помним трябва да разкажем на какво бяхме свидетели – това беше време не само страшно но и лирично, време, в което властваха ръка за ръка палачът и поетът.” – това ни казва Кундера.
Той поставя лиричното от онова време наедно с лиричното от наглед несъвместими времена. Той уеднаквява пъпчивия акселерат Яромил с Лермонтов, Шели, Андре Бретон, Байрон, Халас, Волкер, Маяковски. Всички ги обединява като тези, които обичат (са обичани от) „пролетта”.

Различното в този поет е, че е привличан от смъртта. Да, от героичната смърт в огън и вода, макар че Яромил удовлетворява особеното си чувство за справедливост с долнопробни доноси, като тук догонва героите на Оруел, като предава собствената си приятелка. Но смъртта при него е по-скоро неговата лирична смърт. И той успява да я постигне.

„Блянуваше за тяло, бавно разтварящо се в пръстта и му се струваше, че това е великолепен любовен акт в който цялото тяло дълго и сладостно се превръща в пръст.

Кундера е професионален писател, който има какво да каже и знае как да го направи. Това гарантирам в тази статия, която е всичко друго, но не и професионален литературно-критичен материал, затова можете да ми повярвате.

Романът  „Животът е другаде” има и още много други прочити, освен този, който споделих току що. Там има и много други изводи, които оставям на читателите и на критиците. Там има прекрасно (читаемо) повествование, завиден стил, интелигентна мисъл, гарнитура от интелектуални метафори и десерт от морално-етични  пътепоказатели (откъс може да прочетете ТУК). Понякога Кундера се увлича в „детайли, които й (му) се струваха интересни и които тя (той) свързваше в нелогичен, но симпатичен повествователен поток.” Този цитат е негов „камък”, подхвърлен в „неговата градина”, но важи със същата „симпатичност” и за автора, както и за неговата героиня, за която е написан.

От чутото досега за Кундера, бях си създал образа на скучен и твърде ангажиран писател, но сега съм убеден, че ще потърся и други преведени негови книги.
Книгата се издава с подкрепата на програма „Култура 2000“ на Европейския съюз Ouvrage traduit avec le soutien du Programme Culture 2000 de l'Union europеénne .
Обем 320 стр. и се продава за 14 лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар