четвъртък, 12 септември 2013 г.

Единствен и неповторим

В света съществуват два вида творци. Първият работи с обекти: поет, художник – те създават вещи. Другият тип творец е мистик, той създава себе си. Той не работи с обекти, а със субекти, той работи над себе си, над собственото си същество. И той е истинският творец, истинският поет, защото превръща себе си в шедьовър.
Вие носите шедьовъра, скътан вътре във вас, но вие стоите и на пътя му. Просто се отдръпнете настрани и шедьовърът ще се разкрие. Всеки е шедьовър, защото Бог никога не дава някому по-малко. Всеки носи в себе си скрития шедьовър на много животи без да знае кой е той и опитвайки се да стане някой друг.
Оставете идеята да станете някой друг, защото вие вече сте шедьовър. Вие трябва само да се приближите до него, да го познаете, да го осъзнаете. Самият Бог ви е сътворил, вие не трябва да се подобрявате по някакъв начин.
Всичко, което сега правим с разбирането на нашата зрялост, привнася обогатяване в нашия живот и в живота на другите. Дошло е време да изразим себе си, използвайки всичко, което сме научили в своя живот.
Ошо Дзен Таро


Твърде срамно ми се стори, когато преди години се възприех като единствен и неповторим. Литотата в моето възпитание отхвърли убеждението. Но този текст ми напомни, че съм бил прав. Все пак никой на света няма моите пръстови отпечатъци, нали? Никой няма и вашите. Да, ние сме единствени и неповторими и в това няма нищо срамно и неприлично.

Няма коментари:

Публикуване на коментар