вторник, 24 септември 2013 г.

Киригами

Представете си силно растерно изображение (примерно на РС). Нищо няма да разберете, освен абстрактни правоъгълни петна с различни цветове Всъщност и това е изкуство – изкуството на цвета и композицията сами за себе си. Но започнете ли да намалявате растера и пред вас ще се появи образ, картина, нещо действително и различимо.
Това е единият ефект, който новият японски арт ползва в едно необичайно изкуство – киригами. Другият ефект е специфичната обемност, която се получава от сянката на обекта.
Но да обясним по-подробно.
http://art-news.com.ua съобщава за една експозиция на японската художничка Риса Фукуи, която практикува киригами. На практика в техниката си това е оригами (традиционно японско изкуство за сгъване на хартия), но с разрешение да се ползва ножица. Художничката е подготвила серия работи под наслов „Life-sized” (В реални размери). Тя създава десетки портрети, разположени на светопроницаеми панели. Те трябва да се разглеждат от разстояние, защото само така може да се разпознае изображението. В близост посетителят ще види само преплетени линии (растер).
Портретите са създадени така, че могат да бъдат гледани от различни ъгли. Сенките от линиите, които се образуват по пода се превръщат в истински  пърформанс.
Нормално е, японците са ревностни традиционалисти, но както се вижда и новатори, и в тематиката на посочения проект присъстват традиционни елементи, все пак тази техника се основава на древни японски занаяти.


Личният сайт ан Риса Фукуи: http://risafukui.jp/index_en
Ползваните изображения са от : http://art-news.com.ua



Галерията продължава.....







Няма коментари:

Публикуване на коментар