понеделник, 30 септември 2013 г.

Фаталното 13


На 1-ви октомври 2013 год в Регионален етнографски музей – Пловдив се открива Седмото международното биенале „Майстори на карикатурата” Пловдив-2013.

Времето отброява дните, месеците, годините... Ето, макар и някак неусетно, стигнахме и до 2013-та. Годината, която отбелязва това събитие. Събитие, което стана традиция за един музей, за един университет, за един град... Събитие, което се очаква с нетърпение от гражданите на Пловдив, нашите гости, и от мнозината завладени от това изкуство по целия свят.
Темата, по която работиха карикатуристите тази година, бе „Фаталното 13“. Както и предполагахме, тя провокира творците към най-разнообразни интерпретации, съдържащи съзнателни и подсъзнателни асоциации към тринадесетицата... Според повечето 13-ет носи нещастие, но според други това е късметлийско число. Суеверие или обичай, вярно или не? Творбите ни карат както да се замислим пред тях, така и да се насладим на рисунъка и въображението на карикатуристите.
За представителността на Седмото издание на биеналето свидетелства и факта, че в него се включиха 94 автори със 195 карикатури. Те са от 35 националности, от петте континента. След като селектира получените карикатури, журито номинира 18 творби. Пет творци са удостоени със званието „Майстор на карикатурата“, а останалите са отличени с диплом.
Но, защо все пак „фатално-13”?

Най-разпространеното обяснение е, че на датата 13 октомври 1307 година по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великия Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък, 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите, а от там се разпространява и всред народите на Европа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар