понеделник, 23 септември 2013 г.

Арт вибрации

Ако посетите манастира “Св.Наум” край Охрид, ще видите в една килия, непосредствено до олтаря, каменен саркофаг с мощите на светеца. Казват, че ако поставиш ръка или ухо на каменната плоча, ще чуеш сърцето му. Някои го чуват. Това вероятно е собственият пулс, туптящ от напрежение в сакралната обител.

Със сигурност обаче можете да чуете собствения си пулс, ако се разходите по бостънските улици. Там Джордж Зисиадис, интерактивен художник от Сан Франциско, е представил свое изобретение-инсталация (както описва http://art-news.com.ua). То превръща сърдечния ви ритъм в музика. Представлява устройство във формата на сърце с червен цвят и две дръжки, които щом стиснете с ръце чувате музика, съответстваща на ритъма на вашия пулс.


Този проект, определян като обединяващ дизайн, арт и технологии, е наречен «Pulse of the City». Да, подобно на Св.Наум вие не чувате града, чувате себе си. Но не е ли това ритъмът на града, в който сте вие, поел и вашия пулс, не е ли онова ритъмът на Светията, когото почитате и в когото вярвате, поел от вашия пулс?

Няма коментари:

Публикуване на коментар