понеделник, 17 юни 2013 г.

Art Basel 2013

Изложби
От 13-ти до 16-ти юни 2013 в изложбения комплекс Basel Fairground (Базел, Швейцария) се проведе Международната художествена изложба на съвременни произведения „Art Basel 2013”. В списъка на участниците са над 300 артисти от над 20 страни.

Това е вероятно „най-скъпата” изложба. В цялост стойността на творбите в залите на изложбения комплекс беше на 2-милиарда! долара. Така например Ню-Йоркската галеристка Хели Намад е представила за продажба две платна, всяко по 2,5-милиона, а кинетическата склуптура на Александър Колдер е на стойност 12-милиона.
Има си крушка опашка. Достатъчно е да споменем, че всред купувачите са големите колекционери Роман Абрамович, Леонардо Ди Каприо, Стефани Сеймор, Владислав Доронин. Специалистите още от начало предполагаха, че се очакват сензационни покупки на Пикасо, Миро, Шагал, Кондо, които също бяха представени на изложбата  (интересно, все пак, като е обявена за съвременни произведения, но може би се има предвид осъвременяване на стойността им).

Изложбата Art Basel 2013 скоро ще завземе целия град Базел – казва руската изкуствоведка Евгения Киселева в с своята статия в posta-magazine.ru, -  което, най-накрая е оправдано. Миналата година тя беше в гората, а тази е разположена в колосалната структура на архитектурното дуо Herzog & de Meuron. Футуристичния дизайн от алуминий и стъкло трансформира централния площад Messeplats и дава оптимален отговор на съдържанието на проекта.”


Паралелно бяха изпълнени два проекта-сателити: Design Basel и обширната дискусионна програма Art Basel, открита от немския художник Томаса Шютте и куратора на 55-то Венецианско биеннале МасимилианоДжони.


Колекционерската страст, която ръководи голямото съвременно изкуство е върховото постижение на консумизма в съвременното общество. Колекционерството, особено в такива мащаби, е самоизява на идентичността,  а тя е ненаситна, защото нейното задоволяване е винаги относително и зависи от сравняването с положението на другите.


Търсенето на признанието на другите мотивира човек за действия, каквито никаква материална рационалност не би могла да обясни” – казва Цветан Тодоров.

Иначе, видимо е, че творбите си заслужават. И хората, за които колекционерската страст е недостъпна, но обичат изкуството, се задоволяват с посещение на живо или виртуално в сайтовете, за да сверят духовните си потребности с това, което е създала и предлага съвременността, да се понаслаждават и да разкажат, че са били там и са видели.


Снимките са от http://posta-magazine.ru  и http://www.bbc.com


Няма коментари:

Публикуване на коментар