вторник, 4 февруари 2014 г.

Топ-6

Топ-6 на най-мащабните изложби, които се очакват през 2014 година, по съобщение на http://art-news.com.ua

МоМА. 1 февруари — 1 юни.
Там ще видите най-доброто от архитектурното изкуство на Франк Лойд Райд (да беше жив Тодор Колев, припомням си неговия герой в „Опасен Чар” :))



МоМА (Museum of Modern Art) това е музеят за съвременно изкуство на Манхатън, Ню-Йорк, един от първите и най-представителни музеи на съвременното изкуство в света, който е послужил за еталон на много други подобни институти. Основан е през 1928-ма година. Ето външния вид на сградата след нейната реконструкция.



МоМА също ще се представи от 8 март до 8 юни с изложба под надслов „Гоген: метаморфози”, на която ще бъдат представени всички познати портрети на таитянки, но само във вид на гравюри и графики.



Whitney Museum of American Art (Музей Уитни). 27 юни — 19 октомври
Музеят е основан през 1931-ва, намира се също в Манхатън и носи името на основателя Гертруд Уитни. Известен е и с принадлежащия ресторант с име „Без име”, където се предлага пчелен мед от нарочни кошери, поставени на покрива на музея, която идея е на художника Кики Смит, който е нарекъл меда Flora Honey и е поставил кошерите в чест на Флора – бивш президент на музея и внучка на Уитни. Вероятно една сладка, медена любов.



  Изложбата ще представи крупна експозиция на творби на Джеф Кунс, скоро разказвах за него - артиста с гобемите балонени зайци, по който американците учудващо много си падат, но кой да обясни защо американците си падат по нещо, може би, защото са американци.
Този път илюстрацията си заслужава (до някъде…)



Бруклински музей. 18 април — 10 август
Там някои ще видят експозицията «According to What?» на китайския художник-дисидент Ай Вейвей (намерих го и на китайски艾未未) който е художник, куратор и критик, основател и директор на «China Art Archive & Warehouse» и спряган като един от стоте най-влиятелни персони в арт-света за 2011 година. Но политическите му виждания нещо са попречили на китайското правителство, което не е открило в него съответстващия артист на китайското чудо след Културната революция.

На изложбата ще бъдат представени шест творби от стъкловлакна!, заковани зад железни решетки. Те са посветени на тримесечното му прекарване в затвора.


  
Институт по изкуствата Чикаго.
24 януари – 18 май. Ретроспекция на Кристофър Уилямс
23 февруари – 18 май. Ретроспекция на Кристофър Вул и изложба на Рене Маргит.
Кристофър Вул е известен главно с голямоформатните си живописни платна с изображения на големи черни букви върху бели платна. напоследък работи върху монохромни абстрактни платна, както и с различни и понякога чудновати техники.

   



Музей на съвременното изкуство в Лос-Анжелис (LACMA). 8 юни — 14 септември.



Изложбата е под надслов „Експресионизъм в Германия и Франция: от Ван гог до Кандински”. Критиците твърдят, че там ще се демонстрира културната връзка между немските и фпенски художници.

Ван Гог, Ириси



Василий Кандински, Empor

Колекциите на  LACMA обхващат целия свят и практически всички епохи, а особена гордост са му фондовете на азиатското, латинското и ислямското изкуство. Той постоянно се обновява и допълва с любопитни проекти.

Надявам се скоро да срещна някой български музей в шестицата, примерно нашия Лувър. 
Пожелавам ви да посетите тези места. Аз лично тази година съм много ангажиран и няма да успея :)))



Няма коментари:

Публикуване на коментар