понеделник, 24 февруари 2014 г.

Прецедент

На  изложбата «Display Mediating Landscape»  в Бари местната чистачка свършила добре работата си. Тя изхвърлила две "произведения на съвременното изкуство", създадени от хартия и картон, която тя, докато почиствала, приела за  боклук, оставен от някой недобросъвестен посетител всред останалите експонати.
Двете "творби" били на стойност около 10 000 долара. 
Антонио Василе, член на местната градска управа, все пак отбелязал, че инцидентът е показателен и  художниците трябва да притежават по-голяма отговорност за това как се възприема тяхното изкуство от околните.
Вероятно е трябвало да обявят изложбата за елитарна, за да ориентират и посетителите какво и как гледат. Съществува, обаче, и проблемът някой истински боклук да бъде приет за произведение на изкуството, което би било по-малката беда за застрахователите, но много... много по-голяма беда за зрителите. Това си е истински психологически тест, породен от естетическите преценки на един обикновен човек. Критиците и кураторите трябва сериозно да се замислят.
Все пак жената била оправдана.
Това са рисковете и на масовото изкуство, което създава лесносмилаеми образци, но и проблем на псевдоелитарното, което създава извращения  от типа "новите дрехи на царя".
По материали на http://art-news.com.ua


Няма коментари:

Публикуване на коментар