петък, 2 август 2013 г.

АБК готви нова атака над „Моята библиотека“

"Читанката" - най-голямата българска он-лайн библиотека е отново е под обстрел. Този път намесват ФБР. Те не искат на четем, искат да плащаме. Световното богатство на човешкото творчество и интелект за тях е купчина пари и интереси. Като всичко останало в този несправедлив свят. Системата, която ползва "Моята библиотека" за персонално, некомерсиално четене пак пречи някому. Равносилно е да бъде атакувана и Народната библиотека, която има филиали в цялата страна, а също и кварталните читалища, които предлагат книги за домашен прочит.  
Прилагам това писмо с апела на http://forum.chitanka.info/operation-mindcrime-2-t3927.html#p15866, където е публикувано:

Ръководството на Асоциация „Българска книга“ (АБК), с предводител Веселин Тодоров, подготвя нова атака срещу „Моята библиотека“. Този път вика на помощ ФБР, които хич не си поплюват при погазването на човешките права. Заради тях в началото на годината се самоуби едно брилянтно момче — Арон Суорц/Шварц (Aaron Swartz) — само на 26 години.

На 16 юли следното писмо е било пратено до членовете на АБК:
Уважаеми колеги,

АБК непрекъснато полага грижи за опазване на авторските и сродните права на своите членове. В тази връзка на 15.07 имах среща с агент Олсън от ФБР, която до края на годината е позиционирана в София и се занимава с киберпрестъпления. Тя прояви голямо желание да съдейства в нашата битка с пиратските сайтове за книги и конкретно с chitanka.info. Ангажимента е да се направят необходимите стъпки чрез ФБР за отнемане на домейна на Читанка, евентуално ограничаване на достъпа до базата данни и ограничаване на индексирането в търсачките. За целта е много важно да предоставим информация за нарушени права за книги, които ние притежаваме, а са налични в сайта Читанка. Критерият е да имате действащ договор за издаване. Особено ценни са книги на американски автори, което ще бъде мотива за ФБР да работи по случая. Всякакви други нарушения също ще бъдат разгледани.

Много ви моля до края на седмицата да пратите в АБК справки за нарушени права, съдържащи заглавие(на български и оригиналния език), автори, номер и дата на договора и докога е в сила.

Поздрави
Веселин Тодоров

Няма коментари:

Публикуване на коментар